We hebben geen sprookjesrelatie en zijn we best wel eens jaloers, geïrriteerd of boos. Ik geloof alleen dat dat soort emoties vaak een masker zijn voor onderliggende, pure emoties. Het uiten van masker-emoties zorgt vaak voor onbegrip en ruzie, omdat het een vermaskering is van wat er echt aan de hand is. Het uiten van pure emoties zorgt juist voor het tegenovergestelde, begrip en een sterkere verbinding tussen jou en je partner. 

13413916_1195225290521720_1478902824_n

Het is bijna tien maanden geleden dat ik voor school naar het buitenland vertrok. Toen mijn vriend en ik afscheid namen zag dit jaar eruit als een verschrikkelijk zware uitdaging en waren we er allebei niet zeker van of het ons zou lukken. Veel Skype-dates, vliegtickets, tranen op luchthavens en omrekenen van tijdzones later, zit het er alweer bijna op en vlieg ik over iets meer dan een maand terug naar Nederland. Ondanks dat het niet makkelijk is geweest en we het grootste gedeelte van onze relatie in verschillende landen hebben gewoond, is dit de fijnste relatie die ik me ooit heb kunnen inbeelden. Er komen bij die afstand moeilijke dingen kijken zoals onzekerheid, angst en onbegrip. Toch heb ik in eerdere relaties waarbij ik op 15 minuten afstand van de ander woonde zoveel meer van deze gevoelens meegemaakt. We hebben de afgelopen tien maanden niet één keer ruzie gehad, nog nooit tegen elkaar geschreeuwd of ons van elkaar afgesloten omdat we heel bewust gewerkt hebben aan onze relatie.

We hebben geen sprookjesrelatie en zijn we best wel eens jaloers, geïrriteerd of boos. Ik geloof alleen dat dat soort emoties vaak een masker zijn voor onderliggende, pure emoties. Meestal is woede een reactie die je hebt op gekwetst zijn en wordt je enkel jaloers uit onzekerheid. Ik probeer altijd om, voordat ik uit mijn ‘masker-emotie’ ga handelen, mijn ‘pure emotie’ te vinden. Als ik woede voel opborrelen, doe ik mijn best om de ander niet gelijk aan te vallen en te beschuldigen, maar keer ik mij naar binnen om erachter te komen wat die woede nou écht heeft veroorzaakt. Het feit dat ik gekwetst ben betekent dat ik me heb laten kwetsen. Mijn vriend probeert mij nooit met opzet pijn te doen, dus mijn pijn is iets wat van mij is, niet van hem.

Het uiten van masker-emoties zorgt vaak voor onbegrip en ruzie, omdat het een vermaskering is van wat er echt aan de hand is. Het uiten van pure emoties zorgt juist voor het tegenovergestelde, begrip en een sterkere verbinding tussen jou en je partner. Het is vaak lekker makkelijk om vanuit masker-emoties te handelen, omdat je je daarvoor niet kwetsbaar hoeft op te stellen. Velen durven hun pure emoties niet te uiten omdat ze bang zijn om pijn gedaan te worden als ze zich al ‘naakt’ voelen. Maar iemand die misbruik zou maken van jouw kwetsbaarheid, wil je daar überhaupt wel een relatie mee?

Dus probeer, de volgende keer dat je een vlaag van woede, jaloezie of een andere emotie die meestal voor onenigheid zorgt voelt opkomen, om heel eerlijk tegen jezelf te zijn. Wat voel ik nou echt? Waarom maakt dit me zo emotioneel? En als je daarop het antwoord hebt gevonden, uit deze dan richting je partner/vriend/vriendin/familielid. Ik durf te wedden dat het je veel meer brengt dan die ruzie had gedaan.

Deze blog is geschreven door Sinai Starink en verscheen eerder op haar eigen website.