Als zwervers dit kunnen dan kan ik het ook. Met die gedachte richt ik mijn gezicht naar boven en laat ik de druppels over me heen komen. Mijn billen op een vuilniszak en mijn rug tegen een boom. Ik vind het eigenlijk best wel lekker en ik weet niet of ik per se anders van mezelf had verwacht. Vroeger rende ik namelijk ook altijd als een dwaas over straat als het weer regende. Soms met een badmuts of washandje. Alleen dat ik gewoon lekker een dutje kon doen in de regen was nieuw voor me. Kortom: ik zat acht uur lang in een cirkeltje in het bos en mocht niets doen en ook niets eten en ik heb er heerlijk van genoten.

Niets van afleiding

Het is zes uur ‘s ochtends als de wekker gaat en ik me herinner wat me die dag te wachten staat. Nature Quest in Flevoland. Een experiment waarbij je een dag lang in de natuur zit in je eigen gemaakte cirkel van 2,5 meter doorsnede. In dit geval duurde die dag slechts acht uurtjes. Geen eten, geen telefoon, geen horloge, geen camera, geen notitieboekje, niets van enige afleiding is toegestaan. Zelfs de takjes dien je met rust te laten en er mogen dus geen miniscule kabouterhutjes worden gebouwd. Oh en voor je toiletbehoeften heb je dus een rol wc-papier en een schepje mee. Charmant hè?

Het leven van je dromen

De reden dat ik deelnam aan het experiment is omdat ik meedeed aan het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. Een programma waarbij je jezelf flink tegenkomt op humoristische en minder humoristische wijze. En ook een programma waarbij je de tools krijgt het leven van je dromen te leiden. Hoe klein of groot je droom dan ook mag zijn. Je hebt geen succes nodig in de vorm van grote villa’s en dikke auto’s om gelukkig te zijn. Alleen dat wat jou uniek maakt en waarbij je waarde levert voor jezelf en de mensen om je heen.

Wie ben je als er niets meer is?

Terug naar Nature Quest. ‘s Ochtends komen we met een kleine 240 man bij elkaar om nog even te bespreken wat er die dag gaat gebeuren. Daarna vertrekken we in groepjes richting een groot natuurgebied om vervolgens een plek te kiezen waarbij het zo lijkt alsof je in je eentje in het bos zit. De vraag die je voor jezelf meeneemt die dag is “Wie ben je als er niets meer is?” Wat anderen van deze dag verwachtten weet ik natuurlijk niet. Maar ik ging er vrij nuchter en open in. En om eerlijk te zijn had ik gewoon zin om lekker te tukken in het bos. Regen of geen regen.

10 Dingen die ik ontdekte tijdens mijn Nature Quest

1. Wat was ik moe?!

Dat was wel confronterend. Ik had daardoor het gevoel alsof ik tijdens m’n dagelijks leven te weinig rust had, te weinig structuur en mezelf constant afleidde met zaken die op korte termijn super leuk waren maar eigenlijk weinig voldoening gaven. Ik zeg ‘ik had het gevoel’ maar ik denk dat het wel een beetje zo is. Goed om te weten en aanpakken die handel.

2. Wat ruikt de natuur lekker

Vroeger toen ik een kleine Naomi was ging ik regelmatig op survivalkamp. Heerlijk vond ik dat. Ik vulde m’n dagen met zwemmen in het meer, wandelen in het bos, zingen bij een kampvuur, niet bang zijn voor spinnen (hoe dan?), zeilen en weet ik veel wat we nog meer deden daar. Dat heerlijke gevoel van lanterfanteren kwam onder andere terug door de heerlijke geur van het bos. Nu maak ik in m’n vrije tijd al aardig wat wandelingen in het park, maar ik zou toch wel meer van de natuur op andere plekken willen zien. Bergen vind ik ook leuk bijvoorbeeld.

3. Ik heb dus echt geen smartphone nodig om mezelf te vermaken

Als ik heel eerlijk ben, weet ik heus wel dat ik veel te vaak door mijn vele timelines zit te scrollen. Ik denk niet eens uit verveling maar uit gewoonte. Tijdens de hele Nature Quest heb ik letterlijk maar twee keer mijn telefoon willen pakken. Eén keer omdat ik een selfie van m’n zwerverlook wilde maken en de andere keer omdat ik een vriendin wilde appen over iets wat ik vergeten was te zeggen.

4. Ik moet beter kijken waar ik ga plassen

Het is een keer voorgekomen dat ik weg liep van m’n cirkel en per ongeluk in iemands gezichtsbeeld zat te plassen en te vegen. Dat zag ik pas toen ik mijn broek ophaalde. Ik kon erom lachen. Ik hoop de ander ook. Anders: sorry, maar ik moest zo nodig.

5. IK HOU VAN ETEN

Het is maar goed dat we de hele dag niet mochten eten. Want ik ben echt zo’n persoon die eet bij verveling. Ik denk dat ik wel tientallen sandwiches heb gesmeerd in gedachten en minstens honderd keer heb gedacht aan hoeveel honger ik wel niet had. Overdag ben ik echt gek op heel veel kleine maaltijden. Ik heb best een kleine maag en eet niet veel maar wel heel vaak. En dat heb ik geweten tijdens die acht uur.

6. Zwervers zijn helden

Ik heb heel veel gedacht aan zwervers. Ik denk dat het kwam doordat ik mezelf er op dat moment uit vond zien als een zwerver met mijn oversized groene regenjas zittend op een vuilniszak met haar dat alle kanten op ging. En ook omdat ik me te dun had gekleed en het redelijk koud had. Ideeën als met zwervers knuffelen, een zwerver massagesalon (uiteraard met vooraf douchen) en zwervers mee uit eten nemen kwam in me op. Ik had het niet per se heel zwaar tijdens m’n Nature Quest maar kon me goed voorstellen dat dit maandenlang op straat doen niet per se een feest zou zijn.

7. Mediteren is de shit

Als ik de minder positieve ervaringen van anderen achteraf hoorde ben ik blij dat ik nu al een jaar op vrij dagelijkse basis mediteer. Want ga maar eens acht uur lang met nul afleiding in je eentje in een cirkeltje zitten. Reken maar dat er heel veel willekeurige gedachten in je opkomen. Als je die allemaal gaat willen analyseren of gaat veroordelen wordt het een hele lange vervelende dag. Ik keek naar mijn gedachten (vooral de hongergedachten), zwaaide er even naar en liet ze dan weer voorbij wandelen. Dikke doei gedachten, tot later.

8. Ik weet niet wat ik wil en ik wil dat weten

Waar een Nature Quest onder andere voor bedoeld is, is dat je even uit je dagelijkse routine wordt getrokken en misschien tot inzichten komt die je verder helpen in je leven. Misschien ontdek je wel een droom die je lange tijd vergeten was door je dagelijkse sleur. Nou die kwam niet per se bij mij. Ik moest het doen met losse fladders. En ik weet eigenlijk niet of het een ramp is dat ik het nu niet weet maar ik ben wel erg nieuwsgierig. To be continued.

9. Ik ben best leuk

Zoals ik al zei: als je acht uur lang in je eentje met je gedachten bent kom je heel wat tegen. Leuke en minder leuke dingen en ook vrij neutrale dingen. Ik werd er vrij creatief van, heb zelfs even gezongen voor een kevertje dat herhaaldelijk op m’n buik wilde zitten. En heb regelmatig even hardop gebruld als m’n hoofd weer een leuk (taal)grapje maakte. Soort van rare date met mezelf was het.

10. Het had van mij langer mogen duren

Door de stand van de zon dacht ik te kunnen zien hoe laat het was. We werden rond elf uur gedumpt in het bos en ik dacht op een gegeven moment echt dat het pas vier uur ‘s middags was. Maar toen ik door mijn coach werd opgehaald bleek het alweer bijna acht uur te zijn. Hoe dan?! Ik had dat idee helemaal niet. Schouderklopje voor de bikkel in mij.

Na de Nature Quest heb ik eten naar binnen zitten werken alsof ik al maanden geen voedsel meer had gezien. Ik besloot er een nachtje aan vast te plakken en ben gaan kamperen in het bos waarna ik ‘s ochtends werd gewekt door een vogelorkest, een zonsopgang en een staarwedstrijd met een vos. En ik heb de drie dagen erna vooral heel veel geslapen. Blijkbaar had ik dat nodig. Ik kan het iedereen aanraden jezelf dit een keer cadeau te doen. Hoop dat ik jullie een beetje enthousiast heb kunnen maken met mijn verhaal of dat je het in elk geval leuk vond samen met me te beleven.

Hier vind je meer informatie over de Nature Quest. En hier vind je meer informatie over 365 Dagen Succesvol. Als je over dat laatste meer wilt weten, neem dan even contact met me op. Vind ik leuk.

Doei en eet smakelijk!

P.S. Ik heb ook nog een vlog gemaakt van die ene keer dat ik 24 uur alleen zónder eten en drinken in het bos zat.

www.365dagensuccesvol.nl | www.naturequest.nl