Als je ooit de naam Simon Sinek voorbij hebt horen komen, weet je hoe belangrijk het is om een ‘waarom’ in het leven te hebben. Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen liever bij bedrijven kopen die een duidelijke waarom en filosofie hebben. Het schijnt ook zo te zijn dat mensen die bij zulke bedrijven werken gelukkiger zijn. Het hebben van een waarom zorgt ervoor dat je snapt waarvoor je je bed uitkomt en zorgt er zelfs voor dat je langer leeft. In een Japans dorpje hebben ze daar zelfs een naam voor: ‘ikigai’. Waarom ben je vanmorgen je bed uitgekomen? Wat is jouw ‘reason of being‘? Maar wat als je niet weet wat je wilt en waarom je het wilt?

Ze vraagt het me en ik zie de wanhoop in haar ogen. “Ik vind zoveel leuk. Hoe moet ik nu kiezen wat ik echt wil doen?” Ik heb zojuist een presentatie gegeven over je dromen achterna gaan en doen waar je energie van krijgt. “Wat vind je het allerleukst?” vraag ik haar. “Ja zoveel,” antwoordt ze. Ik pauzeer even om de dame in me op te nemen. “Hoe oud ben je?” vraag ik haar dan. “Eénentwintig.” “En waarom moet je het dan nu al weten? Je hoeft het niet nu al te weten. Relax. Je bent éénentwintig. Van wat ik hoor weten de meeste mensen pas in hun eind dertig wat het precies is dat ze willen.”

Het voelt een beetje flauw van me. Zeggen dat je je dromen achterna moet gaan om vervolgens het advies te geven ‘doe maar wat’. Klooi maar een beetje aan. Kies een keertje niet in plaats van wel. Het schijnt zo te zijn dat je ergens tussen je dertigste en veertigste een beetje snapt wie je bent en wat je wilt. Voor die tijd ben je bezig met allerlei verschillende dingen. Palet maken, noemen ze het ook wel. Maar ach, ik heb me dit ook maar laten vertellen door een veertigjarige.

“Je hoeft het niet nu al te weten,” zeg ik haar. Ik heb m’n zin nog niet eens afgemaakt of ze laat zuchtend haar schouders zakken. “Oh gelukkig zeg!” Een opluchting die ik een paar dagen later herken. Ik luister een podcast van Marie Forleo met de heerlijk Amerikaanse titel ‘How To Get Anything You Want’. Ze heeft het over bepalen WAT je wilt en formuleren WAAROM je het wilt. Je ‘waarom’ zou namelijk je brandstof zijn op het moment dat dingen moeilijk worden. Je ‘waarom’ maakt dat je je bed uitspringt in plaats van te snoozen. Je ‘waarom’ zorgt ervoor dat je bereid bent offers te brengen zonder het resultaat te weten.

Maar wat als je geen duidelijke ‘waarom’ hebt? Niet weet waarom je de dingen aan het doen bent die je doet? Niet weet wáárom je dat ene zo graag wilt? Of lijkt te willen.

“If you can’t find a strong why then maybe you don’t really want it. Or maybe you don’t want it ANYMORE. Maybe it’s an old goal. Or something that’s been on your to do list for so long that you feel that you should still want it and you know what: maybe you DON’T. If you’re honest; it’s not that important to you anymore. Maybe you’ve changed, you’ve grown, you’ve evolved and you’re in a new space.

If you can’t find something exciting about it;
Drop it now. Drop it like it’s hot.

Don’t do it. Don’t work on it. Go back and dig deeper.
Find something that’s really exciting and lights up your heart.”

Ik word overvallen door dezelfde opluchting als de jonge dame die me een paar dagen terug haar vraag stelde. ‘Maybe you don’t want it anymore.’ Die komt binnen. Want als ik heel eerlijk ben, ben ik mijn grote WAAROM een beetje kwijtgeraakt. Of nou ja, hij zal wel ergens liggen maar ik weet even niet meer waar. Ik ben de juice even kwijt. Ik besluit voor nu dezelfde strategie te hanteren die ik gebruik op het moment dat ik één van m’n spullen kwijt ben: Stoppen met zoeken. Doorgaan met de dingen die ik aan het doen was. Hij duikt vanzelf wel weer op. Dan stof ik hem weer af en leg ik hem op een plek waar ik hem goed kan zien.